Kmín římský, někdy též zvaný křížový kmín nebo cumin, má ostře aromatické, jemně hořké aroma. Vůně je silná a těžká, kořeněná až sladká. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá s přetrvávající palčivostí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na různé druhy mas, chléb, žaludeční likéry, čatní, ostré směsi koření, dušená zelenina, preclíky, kuskus, párky merguez, španělské tapas, masové kuličky kofta.
S čím je kmín římský dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, čočka, fazole, chléb, jehněčí maso, kuřecí maso, kysané zelí, rýže, sýry.
Koření, s nimiž se kmín římský výborně kombinuje:
→ Anýz, bobkový list, česnek, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pepř, pískavice, skořice, tymián, zázvor.