Aroma šafránu je hořkosladké, jeho vůně silná, ostrá, pižmová a pronikavá. Chuť je zemitá, nahořklá a dlouho přetrvávající.
Na sklizeň 5kg blizen, z nichž se vyrobí 1kg sušeného šafránu, je třeba vypěstovat asi 160 000 květů.
Využití v kuchyni:
→ Rizoto / risotto, paella, zarzuela, bujabéza / bouillabaisse, zeleninový pilaf, šafránový koláč, šafránová zmrzlina, omáčky.
S čím je šafrán dobrý?
→ Bažant, dýně, houby, chřest, králičí maso, kuřecí maso, mořské plody, mrkev, pórek, ryby, špenát.
Koření, s nimiž se šafrán výborně kombinuje:
→ Anýz, fenykl, kardamom, muškátový oříšek, paprika, pepř, skořice, zázvor.
• TIP! Přidáme-li šafrán na začátku vaření, jídlo se obarví, přidáme-li jej později, jídlo ovoní. Nikdy to však nepřeháníme s množstvím, protože pak jídlo zhořkne.