Kurkuma, někdy též zvaná „indický šafrán", byla dlouhou dobu ceněna spíše jako rostlina barvířská. Dnes pro ni však najdeme široké využití také v kuchyni. Spojuje a slaďuje jiné druhy koření, s nimiž se mísí v mnoha kombinacích - je například součástí směsí kari, garam masala či ras el hanout.
Chuť má kořennou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Je teplá, pižmová, mírně hořká a kyselá. Má složitou, sytou dřevitou vůni, v níž jsou cítit květy, citrus a zázvor.
Využití v kuchyni:
→ Kari koření, worcestrová omáčka, mořské plody, rýžová jídla, vaječné pokrmy, hořčičné omáčky, ragú.
S čím je kurkuma dobrá?
→ Baklažán, čočka, drůbež, fazole, kořenová zelenina, ryby, rýže, špenát.
Koření, s nimiž se kurkuma výborně kombinuje:
→ Česnek, fenykl, hořčice, hřebíček, chilli, koriandr,
paprika, pepř, římský kmín.
• TIP! Kurkuma mírní pálivost papriky v jídlech.