Aroma je kořenité, mírně hořké, ale jemnější, než aroma oříšku. Má sytou, svěží a teplou vůni muškátového oříšku, je však silnější a živě květinová s náznakem pepře a hřebíčku. Chuť je teplá a aromatická s náznakem citronové nasládlosti.
Využití v kuchyni:
→ Dýňový koláč, sýrové a mléčné pokrmy, bešamelová omáčka, vaječná jídla, cibulová omáčka, čiré polévky, vývar z mořských plodů, soufflé, čokoládové nápoje, nakládáná zelenina.
S čím je muškátový květ dobrý?
→ Cibule, jehněčí maso, kuřecí maso, mrkev, sladké brambory, sýr, špenát, telecí maso, zelí.
Koření, s nimiž se muškátový květ výborně kombinuje:
→ Hřebíček, kardamom, koriandr, muškátový oříšek, paprika, pepř, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.